3 spændende dokumentarer på NabolandsKanalerne

Vi har samlet tre stærke dokumentarer fra vores nabolande, der rejser vigtige politiske og etiske dilemmaer, og giver et fascinerende indblik i ukendte verdener.

Skrevet d. 28 februar 2025 af Frederikke Blom

Har du set en tysk krimi for meget eller dykket lidt for langt ned i de nervepirrende svenske dramaer? Trænger du til en pause? Fortvivl ej! Vi har samlet tre stærke dokumentarer fra vores nabolande, der rejser vigtige politiske og etiske dilemmaer, og giver et fascinerende indblik i ukendte verdener.

Og det bedste af det hele? Hvis du ikke når premieren, kan du stadig nå at se dem, lige når det passer dig. Alle tre dokumentarer bliver nemlig tilgængelige som streaming, efter de har været vist i flow-tv, så du kan dykke ned i de gribende fortællinger, præcis når du har tid.

Hvor godt forberedte er vi på en nærtstående krise?: Katastrofe


© NRK / Katastrofe

De sidste år er kriserne kommet tæt på, og beredskab står højt på dagsordenen. Men hvor godt forberedte er vi på det, der kan komme?

Se serierne via flow eller streaming

Husk, du også kan streame serierne med danske undertekster, hvis du har et tv-abonnement hos fx Norlys, YouSee, Waoo, eller hos en antenneforening.

Læs mere

'Katastrofe' er en underholdende faktaserie med fiktive elementer, hvor fysiker Andreas Wahl tager fat på seks forskellige kriser, der kan ramme Norge. Han simulerer troværdige hændelsesforløb og undersøger, hvor godt forberedte nordmændene er som enkeltpersoner og som samfund til at håndtere den næste katastrofe.

Serien tester, hvordan det norske samfund vil se ud, hvis strømmen forsvinder i flere uger? Og hvad ville der ske, hvis madforsyningerne udefra svigter? Hvor modstandsdygtige er vi, hvis vores store nabo mod øst angriber med hele arsenalet af hybride virkemidler? Dette er nogle af de spørgsmål, der stilles i denne nye, indsigtsfulde serie. Og mon ikke katastroferne ville ramme det danske samfund lige så hårdt som det norske?

Den seksdelte dokumentar fra NRK1 har premiere søndag d. 2. marts kl. 19.50 og kan streames indtil 5. juli 2025.

Et sjældent indblik i en travl, men håbefuld hverdag: Børnehospitalet

NRK / Børnehospitalet
© NRK / Børnehospitalet

Hvad sker der, når lægerne opdager en stor svulst i hjernen på et fem år gammelt barn? Og hvad gør plastikkirurgerne, når de opdager, at en to år gammel piges fod er angrebet af en kødædende bakterie? Det, og meget andet får du svar på i denne rørende NRK-dokumentar ’Børnehospitalet’, hvor vi får lov at oplevet Haukeland Universitetshospital fra indersiden.

I over et år har NRK haft en enestående adgang til operationsstuer, patientstuer, fødestuer og konsultationsrum, steder hvor medierne normalt aldrig har adgang.

Vi møder blandt andre plastikkirurgen Cecilie, børnesygeplejersken Lars og fødselslægen Tanja i deres hverdag tæt på liv og død.

’Børnehospitalet’ er en serie om store drømme, etiske dilemmaer og uendelige mængder håb og glæde i arbejdet med at passe på børn og deres pårørende i de allermest sårbare situationer.

Den ottedelte dokumentar fra NRK1 har premiere mandag d. 3. marts kl. 20.00 og kan streames indtil 20. juli 2025.

Skal aktiv dødshjælp være lovligt? Sverige siger ja: Sidste udvej


© SVT / Sidste udvej

Skal aktiv dødshjælp gøres lovligt? Et flertal i Sverige siger ja – men loven siger nej. Hvad ligger egentlig bag disse overvejelser og argumenter?

I Sverige er aktiv dødshjælp ulovligt, og serien belyser de udfordringer, som alvorligt syge mennesker og deres pårørende står overfor, når de ønsker at afslutte livet på egne præmisser. Gennem personlige fortællinger og interviews med både patienter, pårørende og læger, udforsker journalist Anna Lindman i denne serie de etiske, juridiske og personlige aspekter af aktiv dødshjælp.

I de fire afsnit møder vi bl.a. 40-årige Pernilla, der tror, hun har fem år tilbage, før hendes krop svigter helt. Hun kæmper for retten til selv at bestemme, hvornår hun skal dø. Samtidig planlægger Toms mor sin søns død, da han ikke kan få hjælp i Sverige og derfor må søge assistance i Schweiz – en dyr og krævende rejse, som hun ser som en kærlighedshandling midt i sorgen.

Vi introduceres også for Philip Nitschke, også kendt som "Doktor Død". Han har udviklet en dødshjælpsmaskine, som han mener, burde være et hjælpemiddel for de særligt lidende. Anna Lindman prøver maskinen og taler med syv svenske læger, der, på trods af lovgivningen, hjælper patienter med at afslutte deres liv.

Den firedelte dokumentar fra SVT1 har premiere tirsdag d. 4. marts kl. 21.30 og kan streames indtil den 23. juni 2025.

Lyder en eller flere af dokumentarerne som noget for dig? Så husk at du kan finde dem under din tv-distributørs streamingserier. For med en tv-pakke hos en tv-distributør, har du adgang til NabolandsKanalerne og stærke fortællinger fra vores nabolande. Læs mere her.