Erland Loe er blandt skaberne af komedieserien 'Drenge i skoven', hvor den norske modstandskamp kommer under kritisk genfortolkning. Humoren er sort, men morsomhederne på bekostning af den norske selvhøjtidelighed accepteres tilsyneladende i hjemlandet.
”Det lyder farligt…”, kommer det tørt fra modstandsmanden Sverre til forslaget om at sprænge en banegård i luften i en aktion mod den tyske besættelsesmagt. I den norske skov, skjult fra omverdenen, står han og en gruppe andre modstandsmænd og planlægger deres kommende aktion.
Har vi her at gøre med endnu en norsk helteportrættering af nordmændenes selvopofrende indsats under Anden Verdenskrig? Nej, tværtimod.
For Sverre, Kåre, Leif, Alf og Thorvald, der står under træernes dække og planlægger modstandsaktioner, er ingen kanoniserede krigshelte, men tværtimod hovedfigurerne i en ny komedieserie, der rokker ved det skønmalede billede af modstandskampen i Norge under Anden Verdenskrig.
Nader Khademi, Ola G. Furuseth, Morten Svartveit, Mikkel Niva og Sjur Vatne Brean i 'Drenge i skoven'. © NRK / Drenge i skoven
Modstandsopgaver hænger ikke på træerne
I NRK’s ’Drenge i skoven’ er vi i starten af krigen, hvor vi møder Thorvald, som har oprettet sin egen lokale modstandsgruppe, ”Thorvaldgruppen”.
Blandt de lokale har han rekrutteret et tvivlsomt lag af medsammensvorne med lige dele manglende gåpåmod og manglende færdigheder til på nogen måde at begive sig ud i modstandskamp.