Du gamle, du frie - Sveriges nationaldag

Historien bag en folkekær dag.

Skrevet d. 9 juni 2020 af Rikke Heegaard Steen

Den svenske nationaldag er lige om hjørnet, og i årenes løb har 6. juni været dagen for flere skelsættende begivenheder i Sveriges historie. Læs om Kalmarunionens opløsning i 1523, den uofficielle nationalsang og om alsang på Skansen.

Vi har netop fejret den norske nationaldag, mens samerne fest var 6. februar, og Tysklands først kommer til efteråret.

I Danmark fejrer vi Grundlovsdag d. 5. juni, og 6. juni er det altså Sverige og den svenske historie, der mindes og hyldes.

Den første svenske konge

Historien bag denne dag starter for over 500 år siden, d. 4. november 1520, hvor  den danske Kong Christian II blev kronet som arvekonge af Sverige.

I samme forbindelse henrettede han 82 svenske biskopper, adelige rigsråder og andre adelsmænd på skafottet i Stockholm. En begivenhed, vi i dag kender som Det stockholmske blodbad.

For Kong Christian II var henrettelserne en magtdemonstration og en forhåbning om at lægge låg på en længerevarende konflikt imellem Danmark og Sverige. Men blodbadet fik den stik modsatte virkning - herfra var stemningen mellem Danmark og Sverige anspændt, og Kong Christian måtte fratræde tronen allerede året efter.

Selvom den danske Kong Christian fik mange lig på samvittigheden og efterfølgende mistede tronen, blev den svenske befrielseskrig en begivenhed, der tre år senere, 6. juni i 1523, gjorde, at den svenske stormand Gustav Vasa blev hyldet og kronet til konge af et uafhængigt Sverige.

I Kong Gustavs tid som konge indførte han arveretten til tronen og gjorde Sverige fri af det danske overherredømme.

Sveriges nationaldag, 6. juni, historie, det svenske flagDet svenske flag begyndte man at fejre fra 1916, men det vides ikke, om man allerede dengang sang nationalsagngen 'Du gamle, du frie'. © Pixabay

Det er dog ikke alle svenskere, der i dag forbinder nationaldagen med bruddet med danskerne. Siden er der nemlig sket en hel del på præcis samme dato.

Du gamle, du frie

I 1916 blev d. 6. juni datoen, hvor svenskerne begyndte at holde national flagdag og hylde deres blå og gule flag.

Noget, der til gengæld ikke er blevet sat en dato på, er, hvornår den svenske nationalsang for første gang blev sunget i en national anledning.

I vores danske Højskolesangbog findes et helt afsnit, hvor nordiske sange er samlet. Én af de sange er den svenske nationalsang ’Du gamle, du frie’, som er skrevet af oldtidsforsker og folkemindesamler Richard Dybeck i d. 18. november 1844.

Dybeck deltog i et arrangement med nordisk folkemusik i Stockholm og spillede sangen for de øvrige deltagende. Melodien er en svensk folkemelodi, og teksten er en hyldest til Sverige om dengang, landet blev frit, og en mindesang til de store dage i svensk fortid.

Officielle fejringer

På nationaldagen i Sverige hopper det svenske folk ikke lige så velvilligt i deres nationaldragt, som nordmændene gør på deres nationaldag. De samler sig heller ikke i optog i de svenske gader.

I et nutidigt perspektiv mindes svenskerne de skelsættende begivenheder med hygge, afslapning og god stemning. Nationaldagen er blevet et symbol på og en fejring af svenske værdier, mangfoldighed og demokrati.

Der er tradition for, at officielle steder som Skansen og Frilandsmuseet i Stockholm holder arrangementer, der som regel også transmitteres.

En stor og tilbagevendende tradition i Sverige er netop nationaldagsfesten på Skansen, hvor scenen fyldes med god musik, og børnene er klædt i folkedragt. Den svenske Kong Gustav og Dronning Silvia er også til stede.

 

NabolandsKanalerne er din tv-guide til store film og serier fra Danmarks nabolande og din guide til vores fælles historie.

Svensk tv lige nu