… kunstner, økonom, geolog, iværksætter, advokat, læge, forsker, forfatter, mor, bonusmor og matriarkat – kvinderne i serier og film fra NabolandsKanalerne kan det hele og er det hele. Vi markerer kvindernes internationale kampdag med en hyldest til de mange inspirerende og modige kvindelige karakterer fra vores nabolande.
I Norge kan man som kvinde forvente at blive mødt med et Gratulerer med dagen, når kalenderen viser 8. marts, kvindernes internationale kampdag. Det er da også langt fra en nogen hemmelighed, at vores nabolande gør meget ud af kampdagen, ligestilling og kvinders rettigheder, og dét afspejler sig tydeligt i deres tv-serier og film.
Her på NabolandsKanalerne har vi mødt en mangfoldig skare af modige, stærke, passionerede og ærlige kvinder, der tør stå frem med deres styrke – og sårbarhed – og stå ved sig selv i deres drømme og ambitioner. I anledningen af kvindernes internationale kampdag hylder vi et udvalg af dem, vi finder mest inspirerende. Listen er dog langt fra fyldestgørende. Der er helt mange flere, der har inspireret både vores læsere og seere af NabolandsKanalerne!
Opfordringen er hermed givet videre. Lav selv din egen liste over de kvinder fra fiktionen såvel som fra virkelighedens verden, der har inspireret og motiveret dig mest.
Billakerer, civiløkonom og fodboldtræner fra Norge
Hege fra NRK-serien ’Benzin i blodet’ gør stort indtryk på os, fordi hun tør stå ved, hvem hun er. Hun har et kæmpe talent som motiv-maler og bliver tilbudt en karriere i rampelyset som international influencer og stjerne. Men i forsøget på at være noget, hun ikke er, er hun ved at miste både sin kæreste og sig selv. Da hun erkender, at hun ikke er den ekstroverte type, som ellers er hyldet og beundret som det (næsten) eneste rigtige i mange sammenhænge, tør hun sige nej til kendislivet og stå ved den, hun er. Hun vender tilbage til sit gamle job som billakerer, hvor hun trivedes som en fisk i vandet, og finder tilbage til sin kæreste.
© Lykkeland, Hjemmebane, Benzin i blodet/NRK
Helena Mikkelsen fra den norske successerie ’Hjemmebane’ beundrer vi, for hun tager kampen op og viser sit værd som den første kvindelige cheftræner i Eliteserien i norsk herrefodbold. Hun kæmper mod fordomme i en mandsdomineret verden. Gang på gang møder hun modstand, alene fordi hun er kvinde, men hun holder ud og bliver ved at tro på sig selv og sin faglighed, og hun formår at bevare sin integritet og det overblik, der skal til for at opbygge et godt hold over lang tid.
Anna Hellevik fra ’Lykkeland’ gør op med en generation af uuddannede kvinder. Hun ser de muligheder, den nye tid bringer med sig. Hun kommer fra bondelandet, men formår først at blive sekretær og senere at rejse til storbyen for at tage en uddannelse som civiløkonom og få et job i en af de store virksomheder i vækst i oliebyen Stavanger. Lidt af en udviklingsrejse!
Svenske betjente og en kompromisløs natklubejer
Leah fra SVT-hitserien ’Tynde blå linje’ er vi fan af. Hun har en håndfuld års erfaring som politibetjent og formår at balancere den med en indre tro på sig selv som betjent. Det giver hende en stærk socialt patos og gennemslagskraft. Hun er blevet politibetjent, fordi hun tror på, at den samfundssikrende funktion, politiet har, rent faktisk kan gøre en forskel.
OBS, vi glæder os allerede til at se mere til Leah og hendes kolleger i sæson 2 af ’Tynde blå linje’, som forventes at have premiere foråret 2023.
© Springfloden, Tynde blå linje, Vores tid er nu/SVT
Også Olivia Rønning fra ’Springfloden’ på SVT beundrer vi som en modig og imponerende politiefterforsker. Allerede som elev på politiskolen formåede hun at lytte og følge sin intuition i efterforskningsarbejdet. En evne, der var med til at gøre hende til en profileret politikvinde.
Den sprudlende og passionerede Nina Löwander fra ’Vores tid er nu’ på SVT har også en sikker plads på vores liste. Hun tror fuldt og helt på sin evne til at aflæse tidsånden, forudse de næste trendbølge og udvikle passende forretningsidéer, der kan tjene penge på den nye tid, og ikke mindst skabe fest og glæde for hende selv og den unge generation. Fx med en ny natklub. Også selvom det koster den gode stemning i familien. Samtidig insisterer hun på at følge sit hjerte og trodser samfundets sociale klasser for at være sammen med sit livs kærlighed, kokken Calle.
Talentfulde kunstnere og chefinspektører
Vera Lanz fra krimiserien ’Chefen’ på ZDF har for nylig fejret 10-års jubilæum som chefinspektør i drabsgruppen i München, og det er der god grund til. Vi er vilde med Vera, der er uimodståelig – og næsten uovervindelig - i sit job. Hun udviser nøje afmålt forsigtighed og en skærpet opmærksomhed for enhver vigtig detalje, mens hun både tør arbejde og tænke utraditionelt og også sætte loven over styr, hvis det virker rigtigt for hende.
Lotte Brendel fra den tyske film ’Lotte på Bauhaus’ gjorde indtryk, fordi hun insisterede på at udfolde sit kunstneriske talent og studere på den progressive designskole Bauhaus i en tid, hvor det forventedes, at unge kvinder blev hjemmegående husmødre.
© Chefen, Lotte på Bauhaus, Babylon Berlin/ZDF, ARD
Sidst men ikke mindst vil vi hylde Charlotte Ritter fra den storslåede serie om 1930’ernes Berlin, ’Babylon Berlin. Hun er bestemt også fra en tid, hvor hun så absolut gik imod strømmen og brød med de forventninger, der var til hende. Med en baggrund fra Berlins slum forfølger sin drøm om at blive den første kvindelige politikommissær uden at lade sig slå ud af, at vejen dertil er lang og prisen til tider meget høj.
Charlotte Ritter er endda så talentfuld og hele serien, hun er med i, så stor en succes, at vi godt kan begynde at glæde os alvorligt til fjerde sæson, der kommer til efteråret 2022.
Rigtig god fornøjelse med at hylde dine kvindelige idoler og rigtig glædelig kampdag!