Højspændte norske dramamuskler

Krigsheltesatire, prisvindende ungdomsdrama og "rapsical" er bare noget af det, NRK byder på i den kommende sæson. 

Skrevet d. 13 januar 2022 af Astrid Bugge

Året er startet stærkt på tv-fronten, og når vi kigger frem på den igangværende tv-sæson, kan vi forsikre, at der er nok at glæde sig til. Vores norske naboer byder både på krigsheltesatire, prisvindende ungdomsdrama og en "rapsical" fra musikbyen Bergen.

Det er efterhånden ingen nyhed, at NRK for længst er steget ombord i førerhuset, når det gælder nyskabende skandinaviske dramaserier. 2022, der endnu er nyt, har allerede ladet os nyde godt af premieren på anden sæson af ’Lykkeland’, der i øjeblikket løber over skærmen hver søndag aften.

Samtidig er tredje sæson af ’Rådebank’, den norske ungdomsserie, der har fået den lidt komiske danske titel ’Benzin i blodet’, ikke til at komme uden om denne sæson. Serien løfter med overbevisning arven efter norske succesungdomsserier som ’SKAM’ og ’Unge Lovende’ uden dog at have fået samme opmærksomhed i Danmark.

Her følger vi en flok unge venner i provinsbyen Bø, som ligger langt inde i den norske bygd og langt fra de hippe storbyer. Deres passion er biler og at ’råne’, dvs. køre rundt og hænge ud i og omkring deres helt særligt velvalgte og velrenoverede biler.


© NRK / Benzin i blodet

Men mest af alt er de unge mennesker med de samme universelle og gribende udfordringer som alle andre unge mennesker: kærlighedssorg, usikkerhed og identitetskonflikter, selvmordstanker, udfordringer med at vælge uddannelse og vej i livet, behov for at høre til og selvsagt for eventyr og ungdommelig frisind og fest!

Prisbelønnet serie

Seriens tidligere sæsoner har både være nomineret og vundet en hel håndfuld priser, heriblandt prisen for bedste dramaserie. Hovedrolleindehaver Odin Waage vandt prisen for bedste mandlige skuespiller ved den norske Gullruten 2021.

Tredje sæson af ’Benzin i blodet’ har premiere lørdag den 22. januar kl. 23.15 på NRK1 og bliver tilgængelig hos tv-udbydere, der tilbyder streaming eller catch-up-funktioner.

Humoristisk krigsheltehistorie

"Krigen bliver aldrig mere det, den var". Sådan udtrykker den norske forfatter Erlend Loe sig, når han fortæller om handlingen i den bog, han har skrevet sammen med kollegerne Bjørn Olaf Johannessen og Per Schreiner.

’Gutta i skauen’ hedder den, og i samarbejde med NRK har de tre forfattere nu lavet historien til en tv-serie og dermed skabt en parodi på den klassiske norske krigsheltehistorie.

Trioen har tidligere stået bag den norske serie ’Kampen for tilværelsen’, som har fået kultstatus i Norge. Nu har det våget sig ud på en modig parodi på alle de klassiske heltehistorier fra krigens dage.


© NRK / Kampen for tilværelsen

I ’Gutta på skauen’ møder vi en lidt anden gruppe modstandsfolk end dem, vi er vant til at hylde. Hovedpersonen Thorvald bestemmer sig for at blive modstandsmand, finder en hytte i skoven og sætter en annonce i den illegale modstandsavis, hvor han efterspørger personer, der har lyst til at være med i hans nyetablerede modstandsgruppe Thorvald-gruppen.

Gruppen bliver af forskellige grunde ikke lige så kendt som for eksempel den norske Osvald-gruppe. En af forklaringerne kan være, at de bruger mere tid på at renovere hytten i skoven end at udføre krigssabotage. For som Erlend Loe forklarer til gruppens forsvar, så "hænger sabotageopgaverne ikke ligefrem på træerne".

Med serien ønsker serieskaberne at skubbe til den selvhøjtidelighed, den norske krigsheltehistorie oftest fortælles med, og ’Gutta på skauen’ kan derfor også ses som en parodi på film som ’Max Manus’, hvor krigsheltenes store gerninger er altoverskyggende.

’Gutta på skauen’ har premiere i april. Følg med her på siden for at få den præcise premieredato, når vi er tættere på. Serien bliver også tilgængelig hos tv-udbydere, der tilbyder streaming eller catch-up-funktioner.

Først ude med en rapsical

’Verden er min’ er titlen på endnu et nyskabende skud fra NRK, nemlig en eksistentiel, morsom og dyb serie, der også kan kaldes en rapsical, hvor rap-musikken således er en integreret del af fortællingen.

Herudover er seriens fokus på de udfordringer, der kan være forbundet med at lære, hvem man selv er, og at stå inde for det. Serien følger Odile, som står på tærsklen til en ny fase i sit liv, nemlig 30’erne.

Vennerne får børn og ser ud til at have ægte seriøse relationer, mens Odile stadig mest hænger ud i studiet med sin bedste ven Stian. Her indspiller hun samfundskritisk rap, som hun dog aldrig er i nærheden af at udgive.

© Unsplash/NabolandsKanalerne

Alle omkring hende ser ud til at "naile" livet, mens det eneste, Odile ser ud til at naile, er de komplicerede relationer – i særdeleshed til sig selv.
Rapmusikken er en integreret del af seriens historiefortælling, idet musikken og teksterne væves sammen med handlingen.

’Verden er min’ har premiere i marts og bliver tilgængelig hos tv-udbydere, der tilbyder streaming eller catch-up-funktioner. Undersøg hos din tv-udbyder, om du har adgang til streaming. Læs mere om digitale tjeneste her.

Følg med på forsiden, hvor du altid finder ugens tv-højdepunkter.

Se tv-guiden for alle ugens aktuelle tv-programmer med danske undertekster.

På nabolandskanalerne lige nu