Hvad sker der, når en mesterinstruktørs værk genopstår efter næsten et kvart århundrede? ’Troløs’ kommer nu som en moderne serie, der skildrer Bergmans klassiske fortælling om utroskab, kærlighed og svigt. Vi har taget en snak med bl.a. Jesper Christensen og Gustav Lindh, to af seriens hovedskuespillere, for at give en forsmag på, hvad du kan forvente.
Utroskab og trekantsdrama
Serien er et stjernespækket drama om kærlighed, svigt og konsekvenser, som desuden er baseret på den anerkendte, svenske dramatiker og filminstruktør Ingmar Bergmans egen opvækst. ’Troløs’ blev indspillet som film i år 2000 af den norske instruktør og skuespillerinde, Liv Ullmann.
Dramaet udspiller sig i to tidsperioder. I år 1977 møder vi filminstruktøren David Howard, der efter sin skilsmisse, flytter fra sin familie i London tilbage til Stockholm. Hos sine tætte venner Markus og Marianne Vogler og deres datter Isabelle, begynder han at sammenligne sig med Markus’ succesfulde karriere og lykkelige familieliv.
David besøger Markus, Marianne og deres datter Isabelle i deres sommerhus.
I løbet af sommeren besøger David dem i deres sommerhus. Her sættes noget i bevægelse mellem ham og Marianne, og de indleder en affære. Men det viser sig at have store konsekvenser for både dem og deres familier. I seriens nutid genforenes den nu berømte instruktør David, 73, med sin tidligere store kærlighed, Marianne, 75. Deres møde tvinger dem til at konfrontere deres fælles fortid.
I rollen som den unge David ses den svenske skuespiller Gustav Lindh, kendt fra bl.a. 'Dronningen' og 'Bastarden', mens Frida Gustavsson og August Wittgenstein portrætterer henholdsvis unge Marianne og Markus Vogler. Den danske skuespiller Jesper Christensen spiller den ældre David, og Lena Endre, den ældre Marianne. Den svenske instruktør Tomas Alfredson har instrueret serien.
Se serien via flow eller streaming
Husk, du også kan streame serien med danske undertekster, hvis du har et tv-abonnement hos fx Norlys, YouSee, Waoo, Altibox eller hos en antenneforening.
Sådan ser du NabolandsKanalerneEt visuelt tidsbillede og nyfortolkning af Bergmans klassiker
Serien bringer seerne direkte tilbage til en genkendelig tidslomme fra 70'erne med tidstypiske kostumer og frisurer som velourjakkesæt og kraftigt pandehår, kombineret med en farvepalette præget af orange og brunlige nuancer. Musikken inkluderer både klassisk komposition og tidstypiske sange, og Alfredson har formået at integrere musik og visuel æstetik på en måde, der fremhæver de psykologiske og følelsesmæssige lag i historien. Det er et visuelt og følelsesmæssigt tilbageblik, hvor detaljerne er nøje udvalgt for at skabe en autentisk tidsånd.
David og Marianne indleder en affære i løbet af sommeren 1977.
Den originale film Troløs (2000) har næsten samme handlingsforløb som serien, men adskiller sig i sin fortællerstruktur. I filmen er en ældre forfatter – ofte tolket som en repræsentation af Bergman selv – i dialog med hovedpersonen Marianne (der spilles af Lena Endre, den ældre Marianne), som reflekterer over sin fortid.
I det nutidige serielle format har instruktøren Tomas Alfredson valgt en anden tilgang: det er nu de ældre versioner af David og Marianne, der ser tilbage på deres liv og kærlighed. Dette skaber en ny dynamik og perspektiv på fortællingen, da begge karakterer bringer deres erfaringer og erindringer i spil på en mere balanceret måde.
Serien tilbyder en moderne, men samtidig respektfuld genfortælling af ’Troløs’, og det er værd at bemærke, hvordan temaer som kærlighed, svigt og erindring får nyt liv i dette længere format. For både nye og gamle fans af Bergmans univers er serien en oplagt mulighed for at genopdage historien – denne gang med en anden optik og i serieformat, der formår at gå i dybden med flere tematikker og karakterer. Her særligt parrets datter, Isabelle, der gennemgår de smertefulde konsekvenser af Davids og Mariannes affære.
Bag kulisserne: Tematikker og moderne relevans
Idéen til genindspilningen blev født en vinterdag i 2001, da seriens instruktør, Tomas Alfredson, spurgte Ingmar Bergman, om han måtte skabe en nyfortolkning af filmen fra året før. Først afskrev Bergman det som en fordrukken idé, men efter lidt betænkningstid erkendte han, at Alfredson måske havde fat i noget stort. Projektet blev dog aldrig realiseret dengang, men nu, 24 år senere, er idéen endelig blevet til virkelighed.
Vi har snakket med seriens hovedskuespillere Gustav Lindh, Frida Gustavsson, August Wittgenstein og Jesper Christensen. Om forberedelserne til indspilningen af ’Troløs’ fortæller Jesper, som spiller på svensk i serien: ”Jeg har mest forberedt mig på sproget (…) Jeg havde jo det held, at der var en anden, der også spillede mig - nemlig den unge David, skuespiller Gustav Lindh. Ham fik jeg til at indspille alle mine replikker på svensk, og så har jeg i virkeligheden ’papegøjet’ efter ham og prøvet at lægge mig så tæt op ad vores fælles karakter som muligt.” Da vi spørger ind til, hvordan det har været at genindspille originalen, fortæller Frida: ” Vi har alle set originalværket og har forsøgt at forstå Bergmans originale tanker, men vi har også tidligt besluttet, at det ikke er noget, vi kunne tage med os til optagelserne – det værk må stå for sig selv.”
Gustav Lindh spiller instruktøren David, som rejser fra sin familie i London til Stockholm.
Da vi spørger skuespillerne ind til, hvorfor denne historie om utroskab fortsat er relevant at skildre i dag, fortæller August Wittgenstein: ”Serien går i dybden med fundamentale spørgsmål om det menneskelige sind. Den stiller så mange spørgsmål, at man er nødt til at forholde sig til dem. Frida fortæller videre: ”Seriens handling er fortsat aktuel i dag, fordi vi som mennesker ved, at det er forkert at gøre disse ting. Det er forkert at være utro med sin bedste vens kone, og det er forkert at lyve for os selv. Det er virkelig tidløse menneskelige emner, som vi behandler i denne fortælling, og derfor mener jeg, at den er relevant for et meget bredt publikum."
”Folk skal se ’Troløs’, fordi det er en meget flot serie, og den beskæftiger sig med noget, som vi alle sammen kender: Utroskab, og hvem det går ud over”, fortæller Jesper. Gustav afrunder ved at uddybe, hvad han håber, seerne tager med sig: ”Jeg håber, at det er en serie, der måske provokerer og starter små diskussioner om den moralske gråzone, som vi forsøger at skildre.”
’Troløs’ er ikke bare en serie, men en udforskning af menneskets dybeste drifter og dilemmaer, som vi kender Bergmans sind bedst. Fang første afsnit eller stream serien og bliv en del af samtalen om, hvad det vil sige at være menneske – på godt og på ondt.
Klar til premieren?
Første afsnit af ’Troløs’ kan ses på SVT d. 27. januar kl. 21.00. Hele serien kan streames i dit streamingunivers fra d. 4. marts med danske undertekster. Læs mere om, hvordan du streamer NabolandsKanalerne her.