Tyske Filmdage 2025

Filmfestivalen med alle de bedste og mest aktuelle tyske film er tilbage! Se programmet her. 

6.-10. april i København, Aarhus og Odense

Hør Kim Foss, direktør hos Grand Teatret, fortælle om årets program:

Det er igen tid til et af årets højdepunkter, nemlig Tyske Filmdage. I år præsenterer vi et nøje udvalgt program med nogle af de bedste filmperler fra vores tyske naboer.

Fra den 6.-10. april kan man se otte særligt udvalgte film i Grand Teatret i København, i Øst for Paradis i Aarhus og i Café Biografen i Odense. I København lægger flere af instruktørerne også et besøg forbi festivalen for personligt at præsentere deres film. Vi anbefaler, at man følger med på Tyske Filmdages Facebookside

Tyske Filmdage arrangeres af Grand Teatret i samarbejde med Goethe-Institut Dänemark, Den Tyske Ambassade og Copydan/NabolandsKanalerne.

God fornøjelse - Gutes Vergnügen!

Program

Köln 75

Varm og humoristisk fortælling fra dengang, Vera Brandes og freejazz-en ramte Køln.

Direkte fra dette års filmfestival i Berlin: Ido Fluks livsbekræftende, musikalske drama om Vera Brandes (Mala Emde), der i en meget ung alder bliver en primus motor for 1970'ernes musikscene i Köln. Ikke mindst efter at hun mod alle odds får overtalt jazzikonet Keith Jarret til at give koncert i byens operahus – og det på det nok mest ramponerede klaver, han har været i nærheden af i hele karrieren. Vi følger Veras ukuelige kamp for at realisere sin livsdrøm, der tegner til at falde fra hinanden nærmest helt frem til, at Jarret placerer den første finger på klaviaturet. Men katastrofen udebliver, og resten er historie: Dobbeltalbummet The Köln Concert blev det bedst sælgende soloalbum i jazzhistorien, samt det bedst sælgende klaveralbum. Og lokalt er Vera fremdeles en legende. 

Petra Kelly - Act Now! 

Bevægende historie om Petra Kellys dramatiske liv som politisk pioner og aktivist

Petra Kellys betydning for tysk politik kan ikke overvurderes. I 1980 var hun med til at stifte det tyske grønne parti, verdens første af sin slags. For Kelly var miljø-, freds- og menneskerettighedsspørgsmål ét. Hun var utrættelig i sit arbejde, havde sine meningers mod og et stort internationalt netværk. Hvad er hendes politiske arv, og hvilken indflydelse har hendes handlinger den dag i dag? Hvordan håndterede hun den kvindeforagt, hun også blev mødt med, og hvordan påvirker [påvirkede? Eller påvirker i dag?] dette en ung generation af kvinder i politik? Filmen følger ikke kun hendes politiske karriere, men beretter også om den tragiske slutning, for had, og i særdeleshed kvindehad, trak hårde veksler på hende og tog i sidste ende livet af hende. I 1992 blev hun, i en alder af blot 44 år, myrdet, efter alle indikationer af sin livsledsager Gert Bastian.

Sad Jokes 

Nyt instruktørtalent forener alvor og slapstick i overraskende filmhit

Fabian Stumm har ikke kun instrueret, men spiller også hovedrollen i ’Sad Jokes’ som den homoseksuelle filmskaber Joseph, der er far til et lille barn, og som kæmper med at balancere arbejde og privatliv. Samtidig skriver han på en komedie. ’Hvilken slags?’, spørger hans producer, og i stedet for et godt svar fremstammer Joseph en halvkvædet vise om sin filmografis bevægelse fra naturalistisk til absurdistisk. En komisk forvirring, der perfekt indkapsler de oplivende, uforudsigelige veje, som ’Sad Jokes’ tager. Fabian Stumm kombinerer helt ubesværet alvor og slapstick, så det er svært at sige, hvor det ene stopper, og det andet starter. ’Sad Jokes’ er en forfriskende ærlig film om instruktørernes prøvelser og – i tilgift – datingkulturens udfordringer for småbørnsforældre. Fabian Stumm modtog München-filmfestivalens pris for bedste tyske instruktørtalent.

Die Herrlichkeit des Lebens 

Historisk drama om Franz Kafkas sidste leveår og mødet med den store kærlighed

Franz Kafka og Dora Diamant: De er hinandens modsætninger, men forenes i én stor, tragisk kærlighedshistorie. Filmen starter i Graal-Müritz ved Østersøen. Franz Kafka (Sabin Tambrea) er på ferie hos sin søster. Her møder han den unge Dora Diamant (Henriette Confurius), som er på besøg med en gruppe børn, som hun tager sig af. De to forelsker sig og bliver uadskillelige, alt imens den tuberkulose, som Franz lider af, forværres. Alligevel rejser parret til Berlin og tilbringer her en lykkelig tid sammen, selvom det skal blive Franz Kafkas sidste måneder. Filmen bygger på Michael Kumpfmüllers bestsellerroman, der udkom på dansk i 2013 under titlen ’Livets herlighed’.

Sterben

Prisbelønnet tragikomedie om en stærkt dysfunktionel familie

Matthias Glasners storværk om liv, død og alt derimellem vandt hele tre priser på sidste års Berlinale. Også Filmmagasinet Ekko er begejstret og har i deres anmeldelse kvitteret med seks stjerner! Vi møder dirigenten Tom midt i hans karrieres største musikalske projekt, da han modvilligt forenes med sin dysfunktionelle familie med det sigende familienavn Lunies. Det bliver en genforening, der byder på lige dele glæder og konflikter, overraskende betroelser og fortrængte erindringer. Lars Eidinger, der spiller Tom, understreger endnu engang, at han er en skuespiller i en klasse for sig. Det er stjerneskuespillere hele raden rundt, fra Corinna Harfouch som Toms mor, Lilith Stangenberg som søster og familiens sorte får, og Robert Gwisdek spiller den martede komponist, der står bag filmens smukke musik.


Riefenstahl 

Portræt af en kontroversiel filmskaber

Leni Riefenstahl betragtes som en af de mest kontroversielle kvinder i det 20. århundrede. På opdrag fra Hitler og Goebbels instruerede hun nogle af det nazistiske regimes vigtigste propagandafilm, ’Viljens triumf’ og ’Olympia’, som til overflod var fyldt med iscenesat kropsdyrkelse og sublim æstetik. Ved hjælp af omfattende dokumenter fra Riefenstahls dødsbo – herunder private film, fotos, optagelser og breve – tegner Andres Veiel billedet af en selvmodsigende kunstner, der kæmpede med sit image og sin fortid gennem hele sit lange liv uden nogensinde at angre. Og hun var ikke alene, for hendes arkiver rummer masser af breve og arkiverede telefonopkald, der dokumenterer, at der blandt menige tyskere også i efterkrigstiden groede en længsel efter en stærk og styrende hånd.

Das Licht 

Tom Tykwers fabelagtige fortælling om to familier forenet i et skæbnefællesskab

Tom Tykwer åbnede årets Berlinale med denne vildtvoksende, hyperkinetiske og herligt ambitiøse Berlinerfortælling, der understreger, at man godt kan springe i genrerne uden at miste grebet om den menneskelige historie. Tim Engels (Lars Eidinger i endnu en tour-de-force), hans hustru Milena, deres tvillinger Frieda og Jon samt Milenas anden søn Dio, er en sammensat, moderne familie. De lever sammen og alligevel komplet adskilt i deres enorme lejligheds mange værelser. Familien er tæt på at falde fra hinanden, da den gådefulde Farrah, netop ankommet fra Syrien, bliver ansat som hushjælp. Farrah har en plan, der skal revolutionere familiens syn på livet og hinanden.

Die Unbeugsamen 2 

En opløftende og usentimental hyldest til kvinderne i DDR

Kvinder, hvis vi ikke gør noget i dag, vil vi i morgen leve som i forgårs! Sådan lyder det i Torsten Körners filmiske hyldest til arbejderstatens hårdtarbejdende kvinder. For de var ikke blot udearbejdende kvinder, men også mødre og ægtefæller, der i tilgift til deres erhvervsarbejde varetog husholdningen og familien derhjemme. Selv om der var deklareret ligestilling i DDR, så skulle kvinderne alligevel slås for deres ret og som regel arbejde dobbelt så meget som mændene. Filmen er en ode til alle de ukuelige og modige kvinder i DDR, der arbejdede i industrien og landbruget som i kunsten og kulturen. Filmen går med både alvor og humor op imod den ensidige, mandscentrerede historieskrivning. Og så byder den på et forrygende soundtrack med datidens hits!

Vil du med?  

Læs mere om programmet og find billetter her: 

Billetter til Grand Teatret i København

Billetter til Øst for Paradis I Aarhus 

Billetter til Café Biografen i Odense